9/10/14

Jemput-jemput Malas

Bahan:
  1. Kobis, bawang besar, karot dicincang.
  2. Udang dibuang kulit, dipotong dua.
Selanjutnya:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam bekas, digaul rata.
  2. Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit ke dalam bekas, gaulkan bersama bahan.
  3. Masukkan juga 1/2 sudu sodium bicarbonate dan baking powder. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
  4. Masukkan air sedikit demi sedikit bersama campuran.
  5. Sesuaikan sukatan gandum dan air dengan bahan, supaya tidak terlalu banyak tepung.
  6. Gaul hingga sebati dan sedikit melekit.
  7. Goreng dalam minyak panas sehingga kuning keemasan. Saiz gorengan seketul jemput-jembut lebih kurang satu sudu besar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan